Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η συνέντευξη της Νατάσας Θεοδωρίδου στο Madame Figaro CyprusΔεν είναι από τους καλλιτέχνες που χρειάζονται συστάσεις. Η φωνή και τα τραγούδια της, κατάφεραν να μιλήσουν στην καρδιά χιλιάδων ανθρώπων. Και όταν συμβαίνει αυτή η μαγική χημική ένωση, οι καρδιές δένονται για πάντα και τα συναισθήματα έχουν διάρκεια στο χρόνο. Σαν τη διάρκεια που έχει και η ίδια η Νατάσα Θεοδωρίδου, η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές τραγουδίστριες. Αφορμή για την κουβέντα μας αποτέλεσαν τα Βραβεία Μαdame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς, όπου συνάντησε μουσικά επί σκηνής, μία από τις σπουδαιότερες λαϊκές ερμηνεύτριες, τη Βίκυ Μοσχολιού, κάνοντας το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου να ξεχειλίσει από συναίσθημα. «Η Βίκυ ήταν ένας άνθρωπος, αυθεντικός, γνήσιος, αληθινός» έλεγε η Νατάσα, μετά το τέλος αυτού του μουσικού ταξιδιού στη σκηνή. Λέξεις που επανήλθαν στο μυαλό μου όταν τη συναντούσα τετ-α τετ. Μία γυναίκα άνετη, χαλαρή κι αυθεντική, που μπορεί να κοιτάζει τον άλλο στα μάτια, που σέβεται τους ανθρώπους που έχει απέναντί της και που σε κάνει να αγαπήσεις την απλότητά της. Χαρίσματα σπάνια, που όταν τα εντοπίζεις, επιβεβαιώνεις πως ό,τι λάμπει είναι τελικά αληθινός χρυσός κι έχει άρωμα γυναίκας...

Η ΓΥΝΑΙΚΑ
Περάσατε όμορφα στα βραβεία;
Πολύ. 'Ηταν μία κινηματογραφική βραδιά. Έχω ξαναέρθει παλαιότερα και μπορώ να πω πως φέτος, η εκδήλωση ήταν πιo καλλιτεχνική. Βεβαίως ήταν και ο φίλος μου, ο Γιώργος Θεοφάνους, που μαζί του έχω έναν ωραίο τρόπο συνεργασίας.
Τι σας συγκίνησε περισσότερο; 
Καταρχήν το θέμα της βραδιάς ήταν πολύ συγκινητικό. Επιτρέψτε μου όμως, να πω, ότι συγκινήθηκα πολύ με το τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού. Το πρωτοτραγούδησα το 2004 και τώρα ήταν η πρώτη φορά που το είπα με έναν τρόπο, με αυτή τη μεγάλη τραγουδίστρια. Ήταν μία πολύ όμορφη στιγμή για μένα.
Πόσο σημαντικό είναι σήμερα να χειροκροτούν τη γυναίκα; 
Ξέρεις τι; Αυτό είναι λίγο περίεργο, γιατί αναφερόμαστε σε εμάς τις γυναίκες, σαν να πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε φορά κάτι. Για μένα σημασία έχει ο άνθρωπος κι όχι το φύλο. Ο άνθρωπος, ο οποίος έχει μέσα του καλή πρόθεση και προσπαθεί. Γιατί όταν προσπαθείς για το καλύτερο, εκεί είναι που πετυχαίνεις όμορφα πράγματα.

Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ 
Εσείς αισθάνεστε ότι χειροκροτηθήκατε, όσο σας άξιζε στη ζωή σας; 
Εγώ είμαι ευγνώμων, γιατί πέτυχα πολύ περισσότερα από αυτά που ονειρευόμουν. Δεν μετρώ το θέμα ποσοτικά, εάν δηλαδή, έχω πουλήσει τόσους δίσκους, ή εάν έχω γεμίσει τόσα θέατρα ή μαγαζιά. Αυτά είναι συγκυριακά φαινόμενα. Εγώ μετρώ το μέσα μου, το πώς νιώθω κι εάν αυτό με κάνει ευτυχή και χαρούμενη. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι εγώ καλά, αξιοπρεπής και περήφανη γι αυτό που κάνω και με τον τρόπο που το κάνω. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που κάνεις κάτι και αν αυτός συμφωνεί με τα δεδομένα σου. Γι' αυτό και δεν μου αρέσει η κριτική, ούτε να μου την ασκούν, ούτε να την ασκώ. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον τρόπο του, τους φραγμούς και τα όριά του. Άρα, ο καθένας μπορεί να λειτουργήσει όπως εκείνος θέλει, αρκεί να είναι ευτυχής με αυτό πού κάνει.
Να υποθέσω δηλαδή ότι ξεκινώντας την καριέρα σας, θέσατε τα όριά σας; 
Δεν είχα θέσει ακριβώς όρια, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου και τα όρια τίθενται από μόνα τους. Δηλαδή εκείνο που εγώ πάντα ήθελα, είναι να μπορώ .να κάνω αυτό που αγαπώ, χωρίς να χρωστώ, αλλά ούτε και να μου χρωστούν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη συνέχεια, για να μπορείς να κινείσαι ελεύθερα.
Αυτό έχει όμως και ένα τίμημα, έτσι; 
Εννοείται. Όλα στη ζωή έχουν ένα τίμημα, αναλόγως με το πώς τα χειρίζεσαι και για ποιο λόγο τα κάνεις. Οπότε εναπόκειται σ' εσένα να επιλέξεις τι είσαι ικανός να φέρεις μέσα σου ως τίμημα. Τι μπορείς δηλαδή, να ξεπληρώσεις και τι όχι. Εγώ λοιπόν έχω ένα όριο σε αυτό. Μετά δεν μπορώ, ούτε να λειτουργήσω, ούτε να παράξω έργο. Άρα προτιμώ να έχω ήσυχο το μυαλό μου και να κάνω τα πράγματα όπως μου τα ορίζει η ψυχή μου.
Πολλοί σας χαρακτηρίζουν ως μία από τις ελάχιστες εν ζωή λαϊκές τραγουδίστριες. Σας αρέσει αυτός ο τίτλος; 
Οι τίτλοι γενικά δεν μου αρέσουν. Από την άλλη, βέβαια, είναι άκρως τιμητικό να μου δίνουν αυτό το χαρακτηρισμό, γιατί αυτή είμαι. Το αγαπώ πολύ το ερωτικό λαϊκό τραγούδι. Το τραγούδι είναι έρωτας και τίποτα άλλο. Ούτε το πολιτικό, ούτε το κοινωνικό τραγούδι με αφορά. Ρόλο για μένα στο τραγούδι έχουν η αγάπη, ο έρωτας και ό,τι αυτά φέρουν. Αυτό πρεσβεύω. Τους ευχαριστώ γι' αυτό τον τίτλο, γιατί σημαίνει πως κατανοούν ότι αυτό κάνω!

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Θέλω να γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω, με ποια συναισθήματα φύγατε από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα και το νέο σας ξεκίνημα; 
Δεν το σκέφτηκα αρνητικά Βέβαια δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα ότι είχα ένα βάρος μία στεναχώρια, για αυτό που επρόκειτο να συναντήσω. Τώρα μιλάμε για 17-18 χρόνια πριν, που σαφώς ήμουν πιο μικρή και όχι τόσο καλά οχυρωμένη, όπως τώρα. Είχα μια μορφή αγωνίας κι άγχους. Ποτέ όμως δεν με στενοχώρησε το γεγονός, ότι φεύγω από την πόλη μου και πάω σε μία άλλη.'Ισα ίσα το είδα σαν μία πρόκληση. 
Και αυτή η πόλη σάς έδωσε και τον πρώτο σας προσωπικό δίσκο. Τι αναμνήσεις κρατάτε από εκείνη την εποχή; 
Είχα απόλυτη άγνοια για το τι είναι όλο αυτό και τι πρόκειται να μου φέρει Δεν ξέρω πώς ακούγονται αυτά που λέω, αλλά είναι η αλήθεια. Δεν το έψαξα. Ήμουν τυχερή, μπήκα σε μία εταιρεία, τη Sοny, με ανθρώπους που δεν τους ήξερα, δεν γνώριζα τους σκοπούς τους προς εμένα, αλλά βίωσα μιά καλή διάθεση για τα πράγματα Υπέγραψα συμβόλαιο και σκέφτηκα ότι σε λίγο καιρό, λογικά θα κάνω κι ένα δίσκο. Όταν λοιπόν ήρθε η στιγμή αυτή. δεν μπορώ να πω ότι είχα απόλυτη επαφή και περιθώριο επιλογής. Δέχθηκα αυτά που μου έδωσαν, έτυχε όμως ό,τι τραγούδησα να μου αρέσει. Δεν είπα κάτι το οποίο μέσα μου το απέρριπτα. Κάποια τραγούδια μου άρεσαν περισσότερο και κάποια λιγότερο. Αυτό ισχύει και σήμερα όμως. Όταν πια βγήκε ο πρώτος δίσκος όλα ήταν πρωτόγνωρα, συγκινητικά κι έτσι είναι ακόμη και σήμερα! 

Η ΝΑΤΑΣΑ 
Εκείνο που προσέχει κανείς γνωρίζοντάς σας είναι η προσήνεια σας. Γιατί έχω την αίσθηση, πως η δημοσιότητα δεν σας επηρέασε; 
Τι να πω τώρα; Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα ταλέντο. Με εμάς τους καλλιτέχνες, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. είμαστε πιο αναγνωρίσιμοι. Μας ξέρει ο κόσμος, οπότε αυτό μπορεί να έχει μία επιρροή στο χαρακτήρα του καθενός. Αλλά πίστεψέ με, τίποτα παραπάνω δεν νιώθω ότι κάνω, παρά να τραγουδώ -επειδή έχω από το χάρισμα- και να επικοινωνώ με τον κόσμο μέσω του τραγουδιού. Όλα τα άλλο τα έχω απλοποιήσει τόσο πολύ στο μυαλό μου και τα έχω ερμηνεύσει ως συνέπειες της δουλειάς μου. 
Τι συνέβαλε στο να παραμείνετε προσγειωμένη; 
Νομίζω πως ήταν θέμα χαρακτήρα. Μιλώ πάρα πολύ με τον εαυτό μου. Δεν ξέρω αν πετυχαίνω κάποιο πράγματα, αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Η οικογένειά μου επίσης, συνέβαλε ως προς το να είμαι λογικη και συνεπής με αυτό που κάνω και να με αφορά η ουσία και όχι η βιτρίνα. Γιατί και η βιτρίνα -για να μην κοροιδευόμαστε- είναι ωραία. Δεν είναι κακό να σε αναγνωρίζουν, να σου λένε όμορφα λόγια, ή να αμείβεσαι με κάποια χρήματα παραπάνω και να μπορείς να πάρεις κάποια πράγματα που ονειρευόσουν. Αυτά δεν είναι άσχημα, δεν είναι όμως η ουσία. Εσύ πρέπει να το τοποθετήσεις στη σωστή του βάση. Ζεις γι' αυτό, ή ζεις για την ουσία αυτού που κάνεις κι απλά διασκεδάζεις και με το υπόλοιπο. Εγώ λοιπόν ζω για την ουσία και διασκεδάζω με όλα τα υπόλοιπα.
Η σκληρότητα του χώρου που κινείστε, σας έκανε επιφυλακτική με τους άλλους; 
Μερικές φορές ναι, μερικές όχι. Δεν είμαι σίγουρη αν το κάνω πάντα. Δεν ταλαιπωρώ πάντοτε τον εαυτό μου με καχυποψία, γιατί είναι ταλαιπωρία να θεωρείς ότι όλοι γύρω σου είναι εχθροί. Ναι μπορεί να ισχύει αυτό σε ένα βαθμό, αλλά και τι θα κάνουμε τώρα, θα αλλάξω τον κόσμο εγώ; Δύσκολο. 
Ως μητέρα πώς είστε; 
Θέλω το καλύτερο για τα παιδιά μου. Είμαι αυστηρή και πρέπει να είμαι αυστηρή, όχι γιατί δεν ζω με τους πατέρες των παιδιών μου, αλλά γιατί έτσι πιστεύω πως πρέπει να είναι οι γονείς. 
Γίνεστε καμιά φορά ο «άντρας» του εαυτού σας; 
Δεν μου αρέσει αυτό, αλλά ναι αναγκαστικά γίνομαι, αν πρέπει εγώ να είμαι υπεύθυνη για κάποιες αποφάσεις. Βέβαια για να πάμε και λίγο αρχή αρχή της συνέντευξής μας, δεν είμαι ο άντρας του εαυτού μου. Είμαι η γυναίκα του εαυτού μου κι είναι και πολύ ωραίο το συναίσθημα αυτό. Αν βρεθεί και κάποιος να γίνει ο άντρας του εαυτού μου, θα είμαι και πολύ χαρούμενη. 
Ο έρωτας πόσο σημαντικός είναι για εσάς; 
Ο έρωτας, είναι έρωτας. Κανείς δεν πρέπει να τον στερείται. Πρέπει να αφηνόμαστε ελεύθεροι απέναντι σε αυτό που έρχεται, αν είναι ωραίο, που ο έρωτας είναι πάντα ωραίος. Για μένα είναι ευλογιά. 
Είστε ερωτευμένη; 
Γιατί δεν ακούω αυτή την ερώτηση; (γέλια) Είμαι μόνη μου. 
Ένα τρίτο γάμο θα κάνατε; 
Νομίζω ότι είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση, που ίσως τελικά πρέπει να γίνεται τη σωστή στιγμή. Θα μου πεις, πότε μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για κάτι, όταν αυτό έχει να κάνει με συναισθήματα, που είναι τόσο ρευστά και τόσο ευμετάβλητα. Δεν ξέρω, δεν το έχω ξανασκεφθεί για να είμαι ειλικρινής. Δεν λέω όχι γενικά, ούτε και ναι, είναι κάτι που αιωρείται. 
Ανασφάλειες έχετε; 
Βεβαίως έχω τις ανασφάλειες, που έχουν όλοι οι άνθρωποι, οι οποίες καμιά φορά αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με τις συνθήκες. 
Ο χρόνος που περνά σας φοβίζει; 
Εντάξει κι αυτός έχει τις καλές και τις κακές στιγμές του. Με εμάς τις γυναίκες έχει να κάνει και με το πώς ξυπνάμε το πρωί. Κάποτε λέμε 'φτου σου είσαι κούκλα' και κάποιες λέμε 'φτου σου και τελεία'. 

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΤΑΣΑ 
Πώς νιώθετε όταν ακούτε στο ραδιόφωνο παλιά σας τραγούδια; 
Πολύ ωραία και λίγο περίεργα για το πώς κυλά ο χρόνος. Πέρασαν τα χρόνια, είμαστε τώρα στο 2014 και είναι πολύ ζωντανές οι εικόνες μέσα μου, για το πώς γράφτηκαν αυτοί οι δίσκοι. Είναι λες κι ήταν χθες. 
Τα επόμενά σας σχέδια ποια είναι; 
Θα κάνω μία μεγάλη περιοδεία που ξεκινά την πρώτη βδομάδα του Ιούνη από τις Βρυξέλλες και το Μόναχο. Στη συνέχεια Θα κάνω συναυλίες σε όλη την Ελλάδα για όλο το καλοκαίρι. Θα βρεθώ βέβαια και στην Κύπρο, τον Αύγουστο. 
Και από φθινόπωρο... θέατρο. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη Μιμή Ντενίση, στην παράσταση Σμύρνη Αγαπημένη Μου; 
Η παράσταση θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, αλλά μην φανταστείτε ότι θα κάνω και κάτι τρομερό. Απλά θα τραγουδήσω. Θα κάνω μία τραγουδίστρια, κάτι που γνωρίζω πολύ καλά. Η αναφορά βεβαίως είναι πολύ σημαντική και σπουδαία, γιατί αναφέρεται στη Σμύρνη και πολλοί από εμάς έχουμε ρίζες από εκεί. 
Είπατε εύκολα το ναι, για τη συμμετοχή σας σε αυτή την παραγωγή; 
Όχι, καθόλου. Οι συνθήκες όμως ήταν πολύ καλές. Η Εστουδιαντίνα, ήταν ένας πολύ σοβαρός λόγος για να απαντήσω θετικά, όπως κι ο θίασος. Η Μιμή Ντενίση, αλλά κι οι άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί, αλλά και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. 
Για το μέλλον τι ονειρεύεστε; 
Δεν κάνω μακροπρόθεσμα όνειρα, γιατί τα όνειρα γεννιούνται και πραγματοποιούνται τη στιγμή που γεννιούνται. Εγώ αυτό που θέλω είναι να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ, όπως το αγαπώ και με τις συνθήκες που εγώ θέλω!

Η ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΤΗΣ 

1. ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:
Είμαι εγώ. Ήθελα ο κόσμος να δει εμένα. Να ξέρει ότι αυτό που ακούει είναι η Νατάσα Θεοδωρίδου, που ως τότε, δεν τη γνώριζε. 
2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ:
Ήταν για μένα η δεύτερη ιστορία αγάπης, που ήθελα να δώσω στον κόσμο. 
3. ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ: 
Αυτό το κάνω συχνά. Όχι μόνο με τα αστέρια και με άλλους πλανήτες, αλλά νομίζω ότι ο άνθρωπος γενικότερα όταν βρίσκεται μόνος του και μιλά με τον εαυτό του απευθυνόμενος κόπου. 
4. ΥΠ' ΕΥΘΥΝΗ ΜΟΥ: 
Αυτό είμαι επίσης εγώ. Κουβαλώ επάνω μου όλες τις ευθύνες και ό,τι πράττω, το κάνω υπεύθυνα και δέχομαι και τις συνέπειες. 
5. ΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΖΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ: 
Νομίζω πως όταν ζεις κάτι κι αν αυτό τελειώσει κάποια στιγμή, απλά το αφήνεις στην άκρη σαν μια εμπειρία. Τώρα δεν νομίζω ότι όλα θα τα ζούσα από την αρχή, έτσι ακριβώς όπως τα έζησα. 
6. ΤΟΣΗ ΑΓΑΠΗ ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ: 
Όταν η αγάπη είναι τόσο μεγάλη δεν χάνεται ποτέ. 
7. ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: 
Ένας δίσκος από καρδιάς. Είναι η διαδρομή που έκανα απ' εκεί που γεννήθηκα με όλα τα όνειρα μέσα μου, μέχρι εδώ. 
8. ΕΡΩΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ: 
Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα, που εγώ ακόμη το κουβαλώ. Ο έρωτας και η αγάπη είναι δύο συναισθήματα που νομίζω ότι δεν μπορούν να συμβαδίζουν πάντοτε. Όταν το καταφέρουν τότε είναι το απόλυτο. 
9. ΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ: 
Κι αυτό σωστό. Γιατί κι αυτή η άμοιρη η καρδιά με τόσα που της τυχαίνουv, κάπου οι αντοχές της λιγοστεύουν. 
10. ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ: 
Αυτό είναι σίγουρο, γιατί αγαπώ τους ανθρώπους και θέλω να με αγαπούν. Πρέπει να τη δίνεις την αγκαλιά και να τη δείχνεις. 
11. ΝΑΤΑΣΑ: 
Η Νατάσα Θεοδωρίδου έγινε Νατάσα. Αυτό δείχνει εξέλιξη. Μου αρέσει όταν κάποιοι λένε 'πάμε στη Νατάσα'. 
12 ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΕΣΕΝΑ: 
Είναι ωραίο να υπάρχει κάποιος, ο οποίος σε αγαπά, σκέφτεται για σένα πριν από σένα, θέλει πάντα το καλά σου κι είναι ερωτευμένος μαζί σου. Αυτό είναι τα πιο ωραία. Αυτά Θέλω! 
13. Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΡΩΤΑΣ: 
Στη ζωή μου τα βλέπω όλα μέσα από αυτόν. Ερωτεύομαι τα πράγματα για να μπορώ να λειτουργήσω. Θέλω ότι έρχεται μπροστά μου και πρέπει να το φέρω εις πέρας, να νιώθω γι' αυτό ένα πολύ βαθύ κι έντονο συναίσθημα. Κάτι που είναι έρωτας. Οπότε η ζωή μου έρωτας. 
14. ΑΠΕΝΑΝΤΙ: 
Δεν μου αρέσει, για να είμαι ειλικρινής. Θέλω οι άνθρωποι να είναι δίπλα-δίπλα. Όταν κάτι γίνεται απέναντι, προσπαθώ να το φέρω δίπλα. 
15. Σ' ΑΓΑΠΩ: 
Ο καλύτερος τίτλος όλων. Είναι ο αγαπημένος μου, γιατί το 'σ' αγαπώ' για μένα είναι βαθιά έννοια. Όταν λες 'σ αγαπώ', αυτό είναι και τίποτα άλλο κι είναι για πάντα! 

MADAME FIGARO CYPRUS, Ιούνιος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου