Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Η συνέντευξη της Νατάσας Θεοδωρίδου στο ΕΓΩ! Weekly


Τη χρονιά που τελειώνει πραγματοποίησες ένα μεγάλο σου όνειρο, που ήταν η δισκογραφική σου συνεργασία με τον Αντώνη Βαρδή. 
Πάντα θεωρούσα τον Αντώνη πολύ σπουδαίο δημιουργό, έναν από τους κλασικούς μας συνθέτες, είμαστε τυχεροί που υπάρχει ανάμεσά μας. Και είναι από τις ελάχιστες φορές στη ζωή μου που κάθισα σχεδόν δέκα μήνες στο στούντιο.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και η περιπέτεια της υγείας του. Φαντάζομαι πως σε στεναχώρησε αυτό. 
Αλίμονο, βεβαίως και στεναχωρήθηκα για τον Αντώνη. Και η συγκυρία ήταν περίεργη, γιατί το ζήσαμε μαζί την ώρα της δημιουργίας. Ευτυχώς το ξεπέρασε και τώρα είναι πολύ καλά.

Τον στήριξες ψυχολογικα; 
Είναι πολύ ευαίσθητες οι ισορροπίες αυτές τις στιγμές. Εκείνος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα θέλει απλά να έχει γύρω του ανθρώπους που να ενδιαφέρονται και τον αγαπούν. Αυτό προσπάθησα να του προσφέρω και, όσο μπόρεσα, το έκανα.

Βγαίνεις αλώβητη αυτήν τη δύσκολη εποχή, αφού και φέτος γνώρισες εμπορική επιτυχία... 
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο, δεν ξυπνάς, δηλαδή, ένα πρωί και όλα είναι καλά ή άσχημα. Τα πάντα είναι αποτέλεσμα κόπου και δουλειάς. Οι επιλογές μου γίνονται έπειτα από σκέψη, δεν κάνω επιπολαιότητες.

Σε διακρίνουν οι προμελετημένες κινήσεις.. 
Και όμως, δεν είμαι τόσο... προγραμματισμένος άνθρωπος. Απλά, όταν καταπιάνομαι με κάτι, Θέλω να το κάνω πάρα πολύ καλά. Να είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκρίνεται στην ποιότητα που ζητάω, να μην είναι κάτι εύκολο και γρήγορο.

Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν βάζεις εύκολα «νερό στο κρασί» σου. 
Τα τελευταία χρόνια δεν βάζω καθόλου! Ζούμε όλοι μας δύσκολα και στην προσπάθεια για επαγγελματική επιβίωση, ισοπεδώνονται μερικά πράγματα. Κάποιοι βρίσκουν τους εύκολους δρόμους, ενώ θυσιάζονται εκείνοι που δουλεύουν πραγματικά. Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίσοι και όμοιοι. Δεν επιτρέπω σε κανένα να με τοποθετήσει όπου τον βολεύει. Η δική μας η δουλειά, μάλιστα, ευνοεί και την καλλιέργεια ενός «υπερτροφικού εγώ», λόγω της αγάπης του κόσμου και του χειροκροτήματος.

Δεν έπεσες ποτέ σε αυτή την παγίδα; 
Ποτέ. Γιατί έχω εκλογικεύσει τη δουλειά στο μυαλό μου.

Προσπάθησαν κάποιοι να σε ισοπεδώσουν; 
Δεν μιλάω για μένα, αλλά παίρνοντας αφορμή από όλα αυτά που βλέπω να γίνονται στο χώρο, από το πώς αξιολογούν μερικούς ανθρώπους. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ένα νέο καλλιτέχνη με κάποιον που τραγουδά εδώ και 15 χρόνια.

Ναι, αλλά αυτοί οι νέοι τραγουδιστές έχουν επιτυχία. 
Μπράβο τους και χαλάλι τους! Και εγώ ξεκίνησα με επιτυχία και δεν ήθελα κανένας να μου πάρει το μερίδιο της χαράς μου. Αλλά ποτέ δεν συνέκρινα τον εαυτό μου με κάποια τραγουδίστρια που εixε 30 χρόνια στο χώρο.

Πηγαίνεις συχνά να παρακολουθήσεις τις εμφανίσεις των συναδέλφων σου. Ακόμη και αυτών των νεότερων.. 
Εννοείται! Παντού θα με δεις. Διασκεδάζω πάρα πολύ και δεν έχω μάλιστα κριτική διάθεση όταν τους βλέπω. Τους καλούς τραγουδιστές τους αγαπώ, τους εκτιμώ και τους παραδέχομαι.

Δεν φοβάσαι μήπως σε κατηγορήσουν πως το κάνεις για δημόσιες σχέσεις; 
Αν ισχυριστούν κάτι τέτοιο για μένα, Θα είναι άδικο. Αλλά ας πουν ό,τι θέλουν!

Γενικά δεν πρέπει να δίνεις μεγάλη σημασία στα σχόλια. Έτσι είναι; 
'Οχι, στο βαθμό βέβαια που δεν θίγουν την αξιοπρέπειά μου. Με τα υπόλοιπα δεν θα ασχοληθώ.
Πότε θυμώνεις; 
Όταν μιλά κάποιος για μένα με αγένεια, χωρίς καν να με ξέρει. Θυμώνω σπάνια, αλλά όταν συμβαίνει, κανείς δεν θέλει να είναι δίπλα μου! Δεν φωνάζω, αλλά δεν μου μιλά κανείς.

Τα ψέματα σε θυμώνουν; 
Δεν το αποδέχομαι το ψέμα, αλλά δυσtυχώς δεν μπορείς να το ελέγξεις ούτε και να το προλάβεις. Γι' αυτό αποφάσισα να το βάζω στην άκρη, για να μην ταλαιπωρούμαι.

Δεν αναθεώρησες τη στάση σου ούτε και όταν κυκλοφορούσαν ψευδή δημοσιεύματα που αφορούσαν την προσωπική σου ζωή; 
Δεν απάντησα ποτέ στο διάστημα των 17 χρόνων που βρίσκομαι στο χώρο, ακόμα και όταν η ζωή μου περνούσε από δύσκολα μονοπάτια.

Μία τέτοια στιγμή ήταν και το διαζύγιό σου με τον Ανδρέα Φουστάνο, όταν προσωπικά και οικονομικά σου δεδομένα έβγαιναν στο φως;
Ναι, δεν μίλησα ούτε και τότε που η έκθεση ήταν αναπόφευκτη. Γιατί αν απαντήσεις μία φορά, μπαίνεις σε μια δυσάρεστη διαδικασία να το κάνεις συνέχεια.

Πώς κατάφερες να φτιάξεις μια ασπίδα προστασίας ώστε να μένεις ανεπηρέαστη; 
Μόνο με υπομονή. Λόγω χαρακτήρα, έχω «χτίσει» ένα μηχανισμό άμυνας ώστε να μη θεωρώ τα προβλήματά μου εμπόδια. Στεναχωριέμαι, νευριάζω, αναρωτιέμαι και καμιά φορά «Μα πώς μπορούν να τα γράφουν όλα αυτά και να κοιμούνται ήσυχα το βράδυ;» Υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που με έχουν κακολογήσει και, αν τους δω στο δρόμο, δεν πρόκειται να τους μιλήσω.

Αν ζητήσουν συγγνώμη; 
Δεν θα τη δεχτώ, γιατί δεν θα είμαι σίγουρη πως θα είναι αληθινή.
Έχεις πάντως έναν πολύ κλειστό κύκλο ανθρώπων που είναι φίλοι σου και τους εμπιστεύεσαι... 
Αυτό είναι αλήθεια. Αν και είμαι κοινωνική και πολύ ευγενής, είμαι κλειστός άνθρωπος. Από μικρή δεν ήθελα να έχω πολύ κόσμο γύρω μου, είναι θέμα χαρακτήρα.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, νιώθεις ευχαριστημένη από τον τρόπο που χειρίστηκες τη ζωή σου μέχρι σήμερα;
Έχω ζήσει όπως ήθελε ή όπως μπόρεσε η καρδιά μου. Δεν ξέρω αν τα έκανα όλα καλά, γιατί ούτε εγώ φανταζόμουν ότι, για παράδειγμα, θα είμαι μόνη μου, έχοντας κάνει δύο γάμους και δύο παιδιά. Δεν μεμψιμοιρώ όμως καθόλου.

Πρέπει ωστόσο να νιώθεις ευτυχής γιατί κατάφερες να διατηρήσεις μια πολύ καλή σχέση με τους πρώην συζύγους σου.
Αυτή την ισορροπία όμως μόνο ο χρόνος τη φέρνει, δεν μπορεί να υπάρξει από την αρχή, γιατί κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολος - το αντίθετο θα υποδείκνυε ότι δεν υπήρχε καν σχέση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που και οι δύο κόρες μου αγαπούν πολύ τους μπαμπάδες τους, περνούν πολύ χρόνο μαζί τους και τους θεωρούν πρότυπά τους.

Η μεγάλη σου κόρη είναι στο δεύτερο έτος των σπουδών της. Νιώθεις περήφανη; 
Χάρηκα περισσότερο για εκείνη και όχι για μένα, γιατί προσπάθησε πάρα πολύ για να τα καταφέρει. Όταν ένα κορίτσι περνά έναν ολόκληρο χρόνο πάνω από τα βιβλία του, το μόνο που εύχεσαι είναι να ανταμειφθεί για όλη αυτή την προσπάθεια.

Κληρονόμησαν και οι δυο σου κόρες το δυναμισμό σου; 
Καθεμιά έχει την προσωπικότητά της, αλλά, ναι, είναι και οι δύο τους δυνατές. Η μεγάλη μου κόρη, η Χριστιάννα, είναι καλόψυχη, δοτική, έχει τις φυσιολογικές για την ηλικία της ανησυχίες, αλλά αν της πεις κάτι, το υπολογίζει στο μυαλό της και τελικά το κάνει. Έχει βρει πια το δρόμο της και δεν τη φοβάμαι σε τίποτα. Η μικρή, η Αντριάνα, είναι επίσης πολύ καλός χαρακτήρας, αλλά πιστεύω πως είναι πιο δυναμική. Μοιάζει στον πατέρα της, έχει πιο δομημένη σκέψη και, αν θελήσει κάτι, ξέρει πώς να το αποκτήσει.

Έγινες μητέρα πολύ νέα. Πώς θα αντιμετώπιζες το ενδεχόμενο αν η Χριστιάννα έφερνε στον κόσμο ένα παιδί σε μικρή ηλικία;
Θα ήταν καλοδεχούμενο το μωρό! Θα μεγάλωνε και αυτό μαζί μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα με έπιανε πανικός. Θα ήθελα όμως να το έκανε συνειδητά. Ακόμα και αν προέκυπτε χωρίς να το έχει υπολογίσει, να ζυγίσει τις προτεραιότητές της. Εγώ, όταν την έφερα στον κόσμο, όχι μόνο δεν μετάνιωσα, αλλά ούτε αισθάνθηκα πως έχασα κάτι.
Πάμε λίγο στα πιo προσωπικά. Είσαι μόνη σου αυτή την περίοδο; 
Και αυτή και την προηγούμενη. Την επόμενη λέω να μην είμαι!

Θέλεις η χρονιά που έρχεται να σου φέρει ένα νέο έρωτα; 
Εννοείται πως το θέλω. Ο έρωτας είναι τόσο πηγαίο, τόσο ζωτικό συναίσθημα. Χωρίς έρωτα, δεν λειτουργώ, δεν ζω.

Αναζητάς τον έρωτα και σε πιο μόνιμη βάση, σε επίπεδο συμβίωσης, πχ; 
Μου αρέσει η συντροφικότητα, αλλά επειδή ζω με τα παιδιά μου, δεν μπορεί -εκ των πραγμάτων- να μένει και κάποιος άλλος μαζί μας. Όταν χώρισα από τον Ανδρέα, πήρα την απόφαση να μην μπει άλλος άντρας στο σπίτι μου. Έτσι και έγινε. Είναι μια απόφαση πολύ συνειδητή και την τήρησα τα τελευταία 8 χρόνια. Εixα σύντροφο, αλλά δεν συζούσαμε.

Αν όμως εixες αποφασίσει να ξαναπαντρευτείς, δεν θα συζούσες; 
Μόνο σε αυτή την περίπτωση. Αλλά τον τρίτο γάμο δεν τον σκέφτομαι ακόμη. Η ζωή μου είναι τόσο ωραία στο σπίτι μου, που δεν θα χαλούσα εύκολα αυτή την ισορροπία.

Δεν σε τρομάζει η μοναξιά; Όχι καθόλου. Μπορεί να μην είμαι ερωτευμένη, αλλά είναι πολύ όμορφη η ζωή μου. Έχω φίλους και μια πολύ μεγάλη οικογένεια.

Θα ήθελες να ρισκάρεις επαγγελματικά, να κάνεις μια στροφή, να αλλάξεις το ύφος των τραγουδιών σου; 
Γιατί να κάνω την αλλαγή; Νιώθω πως δεν το θέλω. Μπορώ να βρω όχι έναν, αλλά χίλιους τρόπους για να αλλάξω τον τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών μου, όχι όμως το ύφος. Μου αρέσει να τα κάνω όλα. Από το να βγω σε μια μεγάλη πίστα μέχρι να εμφανιστώ με ένα σκαμπό σε μια μικρή σκηνή. Και τα δύο με χαροποιούν. Δεν θέλω όμως αυτός που θα έρθει να με δει να νιώσει προδομένος. Να πει «πήγα να δω τη Θεοδωρίδου και είδα μια... άλλη». Το πώς θα πω την «Κόκκινη γραμμή», καθήμενη ή όρθια, δεν αλλάζει κάτι!

Ο Νότης Σφακιανάκης με τις πρόσφατες δηλώσεις του έθεσε ξανά το ζήτημα του κατά πόσο ένας καλλιτέχνης πρέπει να εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις ανοιχτά, σε σημείο να προκαλεί. Ποια είναι η άποψή σου;
Ο καλλιτέχνης πρέπει πρωτίστως να τραγουδά και να δηλώνει ποιος είναι μέσα από τη δουλειά του. Προσωπικά, δεν είναι και του χαρακτήρα μου να παίρνω θέση.'Οποιος το κάνει όμως είναι υπεύθυνος και για τις συνέπειες.'Ολοι έχουμε την προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις μας.

Ti θα έκανες αν ήσουν εσύ στη θέση της Δέσποινας Βανδή, η οποία διέλυσε τη συνεργασία της με τον Σφακιανάκη, εξαιτίας των δηλώσεών του;
Καταρχήν δεν θα μπορούσα να βρεθώ στη θέση της, γιατί δεν θα επέλεγα τη συγκεκριμένη συνεργασία. Από την άλλη όμως, δεν φέρεις εσύ την ευθύνη για όσα λέει κάποιος άλλος. Αν, π.χ., οι συγκεκριμένες δηλώσεις γίνονταν στη μέση της σεζόν, ήταν δυνατόν να θεωρηθεί και η Δέσποινα «συνεργός»;

Προκαλεί φόβο η δύσκολη εποχή που ζούμε; 
Οι εποχές είναι άγριες, όχι μόνο δύσκολες. Χάνονται αξίες. Δυσκολεύεσαι ακόμα και να μοιραστείς τη χαρά σου με κάποιον που ξέρεις ότι περνά δύσκολα.

Έχεις βγάλει χρήματα από τη δουλειά σου. Αν τα έχανες ξαφνικά, θα μπορούσες να λειτουργήσεις;
Όταν -όπως εγώ- δεν προέρχεσαι από πλούσια οικογένεια και απέκτησες μόνος σου ό,τι έχεις, ακόμα και αν τα χάσεις, πιστεύω πως μπορείς να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Αν έχω την υγεία μου και τραγουδώ, μπορώ να κάνω τα πάντα! Αλλά στη ζωή μου υπήρξα εγκρατής, -χωρίς να είμαι υπερβολική -και απέφευγα τις σπατάλες. Κάνω μια κανονική ζωή, δεν βγαίνω κάθε μέρα για ψώνια.

Ποιος χαρακτηρισμός σε κολακεύει; 
Όταν λένε πως είμαι ξεκάθαρη, πως δεν είμαι κάτι άλλο από αυτό που φαίνομαι. Είναι πολύ σημαντικό για μένα, μου αρέσει να με θεωρούν άτομο εμπιστοσύνης, γιατί είμαι πολύ δοτικός άνθρωπος.

Τί χαρακτηριστικό έχει η φετινή σου συνεργασία με τον Στέλιο Ρόκκο; 
Με τον Στέλιο έχουμε δημιουργήσει ένα πάρα πολύ όμορφο πρόγραμμα, με ωραία τραγούδια, με ροή. Είμαστε στη σκηνή για πολλή ώρα και εναλλασσόμαστε, αξίζει να δει ο κόσμος αυτό που έχουμε ετοιμάσει.

Συμμετέχεις και ως δεύτερη φωνή -γεγονός που έχει κάνει εντύπωση- στο νέο τραγούδι του Κώστα Μαρτάκη, ο οποίος εμφανίζεται μαζί σας. 
Αυτό προέκυψε πραγματικά τυχαία. Eiχa περάσει μια μέρα από το στούντιο να δω τον Κώστα και εκείνη την ώρα ήθελαν κάποιον για δεύτερη φωνή, οπότε... αυτοπροτάθηκα. Ο Κώστας απόρησε «Μα, Νατάσα, εσύ θα κάνεις τη δεύτερη φωνή;» Το έκανα με μεγάλη χαρά.

Δικαίως απόρησε. Δεν είναι κάτι που συνηθίζουν οι μεγάλοι καλλιτέχνες αν δεν διαπραγματευτούν πρώτα τη θέση του ονόματός τους.
Μα, εγώ του είπα να μη βάλει καν το όνομά μου στο τραγούδι! Δεν έχω τέτοια θέματα, προς Θεού! Όπου μπορώ να βοηθήσω, το κάνω με μεγάλη χαρά. Να σου πω και ένα παράδειγμα. Ήμουν στο στούντιο το 2005 και ηχογραφούσα ένα τραγούδι για το δίσκο «Μια γλυκιά μελωδία». Το έγραψα και έφυγα. Έπειτα από εμένα πήγε στο στούντιο ο Πασχάλης Τερζής. Άκουσε τυχαία το τραγούδι μου, του άρεσε και πρότεινε, χωρίς καν να είμαι εγώ εκεί, να κάνει δεύτερη φωνή! Αυτό τα λέει όλα.

Από την Κατερίνα Μπούσιου
ΕΓΩ! Weekly 26.12.2013

1 σχόλιο:

  1. Τι όμορφες εικόνες! Δεν μπορώ να τις χορτάσω... Νομίζω ότι ακόμα και αν φωτογραφίζετε με μια φωτογραφική μηχανή όχι της καλύτερης ποιότητας, αυτή η γυναίκα θα βγει υπέροχη στις φωτογραφίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή