Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Μαρινέλλα - Θεοδωρίδου: Συνάντηση (μουσικής) κορυφής


Οταν η μεγάλη κυρία της ελληνικής μουσικής σκηνής συναντά την ατόφια λαϊκή φωνή της Νατάσας, ο κόσμος μιλάει για «λαϊκό προσκύνημα». Οι ίδιες προτιμούν να αναφερθούν στη μεταξύ τους σχέση, στη μεγάλη τους διαδρομή, στα κοινά τους κομμάτια και στον έρωτα, τον μόνο ίσως ικανό να μας βγάλει από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης, «όσο σαχλο-μελό κι αν ακούγεται» 


-Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τη Νατάσα Θεοδωρίδου;

Μου αρέσει να κάνω δουλειές που ξαφνιάζουν. Εκτός αυτού, η Νατάσα δεν τραγουδάει απλώς σωστά. Ξεχωρίζει. Ακούς τα τραγούδια της στο ραδιόφωνο και αναγνωρίζεις αμέσως ότι είναι η Θεοδωρίδου. Δεν σου κρύβω ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία άλλη τραγουδίστρια, γιατί όλες ακούγονται ίδιες. Ιδια φωνή, ίδιο ντύσιμο, ίδιο στυλ. Η Νατάσα ξεχωρίζει με την εμφάνισή της, διαφέρει. Δεν γδύνεται για να τραγουδήσει, αλλά ντύνεται σωστά για να τραγουδήσει. Μπορεί να είναι ωραία γυναίκα, αλλά αυτό το βάζει σε δεύτερη μοίρα. Οταν μια γυναίκα γνωρίζει την αξία της, η εμφάνισή της περνά σε δεύτερη μοίρα. Δεν φλερτάρει ποτέ, θα γελάσει, θα καλαμπουρίσει, αλλά μέχρι εκεί. Η Νατάσα είναι ένα κορίτσι χαμογελαστό, έξω καρδιά, ερμηνεύει καλά τραγούδια, θα γελάσει πρώτα στη γυναίκα και μετά στον άντρα. Πέρυσι που πήγα και την είδα στην «Ανοδο» άρχισα να παρατηρώ κι άλλα πράγματα σ’ εκείνη. Αποφάσισα να συνεργαστούμε με το που βγήκα από το μαγαζί που τραγουδούσε, λέγοντας μάλιστα στον Γιώργο Θεοφάνους ότι ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο θέλω να συνεργαστώ είναι η Νατάσα. Την πήρα τηλέφωνο όταν βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο πράγμα που της είπα ήταν: «Την πίστα πώς τη θέλεις, οβάλ, παραλληλόγραμμη ή τετράγωνη;». Από την άλλη γραμμή υπήρξε απόλυτη σιγή. Κάπως έτσι έκλεισε η συνεργασία μας. Γενικά είμαι πολύ γρήγορος και αποφασιστικός άνθρωπος. Δεν κρύβω τα συναισθήματά μου και πολλές φορές παρεξηγούμαι. Είμαστε και οι δύο τρελές και Θεσσαλονικές.

-Πώς αισθάνεστε που τραγουδάτε με τη Μαρινέλλα;

Εκπληρώνεται ένα μεγάλο μου όνειρο, αφού είναι μια γυναίκα που μελετώ χρόνια με το 50% των τραγουδιών που ερμήνευα στα προγράμματά μου να είναι δικά της. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή της ζωής μου. Είμαι πολύ ευτυχής γιατί τώρα που έχουμε έρθει κοντά τη θαυμάζω και ως άνθρωπο για το μεγαλείο της ψυχής της και για την απλότητά της. 

-Τι ξεχωριστό θα έχει το πρόγραμμά σας; 

Μαρινέλλα: Η έκπληξη είναι ότι θα χορέψει η Νατάσα, αλλά παραπάνω δεν λέμε. Θα τραγουδήσουμε μαζί γνωστές μας επιτυχίες. Στην παρέα μας θα είναι ο ταλαντούχος Παναγιώτης Πετράκης.
Νατάσα Θεοδωρίδου: Θα χορέψουμε μαζί με τη Μαρινέλλα, μία από τις πινελιές του Σταμάτη Φασουλή. Θα είναι ένα όμορφο, διασκεδαστικό πρόγραμμα και θα βρισκόμαστε αρκετές φορές μαζί επί σκηνής. 

-Η Μαρινέλλα είναι δοτικός άνθρωπος;

Νατάσα: Είναι πολύ δοτικός άνθρωπος. Εχει ζήσει στο έπακρο την επιτυχία, ξέρει τι σημαίνει να σε έχει αγαπήσει ο κόσμος και να σε έχει αγκαλιάσει για το ταλέντο σου. Είναι πολύ συναισθηματική, σε αγκαλιάζει και έχει πολύ χιούμορ.

-Τι μαγικά έκανε ο Σταμάτης Φασουλής, που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά το πρόγραμμα;


Μαρινέλλα: Με τον Σταμάτη είμαστε 30 χρόνια φίλοι, εκ των οποίων τα 25 και συνεργάτες, και δεν σου κρύβω ότι δεν είναι και από τους πιο εύκολους ανθρώπους. Τη Νατάσα μπορεί να τη γνώριζε ως όνομα, αλλά δεν την είχε μελετήσει. Οταν άκουσε τα τραγούδια της με πήρε και μου είπε: «Είναι καλή, μου αρέσει, ξεχωρίζει». 

-Δεν είναι ρίσκο να εμφανίζεστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης; 

Μαρινέλλα: Ολοι παίρνουμε ρίσκο. Τρέμω ως μεγαλύτερη, όπως όλος ο κόσμος, γιατί δεν ξέρω τι μας ξημερώνει αύριο. 
Νατάσα: Είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θέλω να σκέφτομαι μόνο θετικά. Θα το παλέψουμε όλοι μαζί.

-Γιατί έχετε τόσα χρόνια να κάνετε δισκογραφική δουλειά, θεωρείτε ότι οι σημερινοί δημιουργοί δεν μπορούν να γράψουν καλά τραγούδια; 

Μαρινέλλα: Πιστεύω ότι γράφονται ωραία τραγούδια, αλλά δεν νομίζω ότι σήμερα αξίζει τον κόπο να κάνεις CD. Προτού ακόμη κυκλοφορήσουν, έχουν βγει, βλέπεις, στη μαύρη αγορά. Μόνο έτσι «πουλιόμαστε» και στα περίπτερα, αν είμαστε τυχεροί. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες. Κάποτε λέγαμε «θα κάνουμε έναν πολύ ωραίο δίσκο, μετά ένα ωραίο CD», τώρα κατεβάζουμε τα τραγούδια από το Ιντερνετ. Οσο για τους δημιουργούς υπάρχουν καλοί που ξεχωρίζουν. Αλλά το κακό είναι ότι οι δισκογραφικές δεν αφήνουν ούτε τον τραγουδιστή, ούτε τον συνθέτη να δημιουργήσει επεμβαίνοντας στη δουλειά τους. Δεν θα μπω στη διαδικασία αυτή για δέκα καινούρια τραγούδια που δεν γνωρίζω καν την αξία τους. Και αν είναι αποτυχίες; Οταν έχεις ένα μεγάλο μπαούλο, το ανοίγεις και βγάζεις τα τραγούδια σου. Κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά μου να κλείσω το μπαούλο, θα το πάρω και θα φύγω. Για την ώρα ακόμα κρατάω. Δεν με αφήνει και η Νατάσα. (γέλια)

-Πιστεύετε ότι η οικονομική συγκυρία θα «δημιουργήσει» πιο ανθρώπινα και συναισθηματικά τραγούδια σε σχέση με αυτά που γράφονταν μέχρι σήμερα;

Μαρινέλλα: Μπορεί. Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί σε δύσκολες περιόδους, όπως τα αντάρτικα ή τα πολεμικά, δεν ακούγονται εύκολα ύστερα από χρόνια. Τα ερωτικά όμως που ερμηνεύω είναι πάντα επίκαιρα, διότι ο έρωτας δεν φεύγει ποτέ. Οσο σαχλο-μελό κι αν ακούγεται στους νέους, όταν δαγκώσουν τη λαμαρίνα, ερωτικά τραγούδια θα ακούσουν... 
Νατάσα: Είναι τόσο κακή περίοδος και η μουσική είναι η καλύτερη παρέα. Αυτή την περίοδο γίνεται ένα ξεκαθάρισμα ανάμεσα στους καλούς και τους μέτριους τραγουδιστές. Είναι η εποχή που το τοπίο θα καθαρίσει αφήνοντας στην επιφάνεια μόνο αυτούς που αξίζουν να υπάρχουν στον χώρο. 

-Πώς γνωριστήκατε και γίνατε φίλες;

Μαρινέλλα: Τη Νατάσα την είχα δει για πρώτη φορά να τραγουδάει με τον Αντώνη Ρέμο στη Θεσσαλονίκη πριν από 20 χρόνια. Από τότε δεν την είδα δει ξανά στη σκηνή μέχρι πέρσι. Ολα αυτά τα χρόνια ερχόταν σε όλες μου τις πρεμιέρες και πηγαίναμε συχνά για φαγητό. Ποτέ όμως δεν μιλούσαμε για δουλειά, μόνο καλαμπούρια κάναμε. Τώρα έχουμε δεθεί πολύ. 
Νατάσα: Γνωριστήκαμε από κοινές παρέες, αλλά πάντοτε τιμούσα τους χώρους όπου εμφανιζόταν η Μαρινέλλα. Εκείνη γνώριζε ότι υπήρχε η Νατάσα που την αγαπούσε, ίσως και να μην το πίστευε στην αρχή, αλλά με τα χρόνια το κατάλαβε. Οσο περνούσε ο καιρός, βγαίναμε, τρώγαμε, αλλά δεν μιλούσαμε ποτέ για δουλειά. Δεν ήθελα να πιστεύει ότι κάνω παρέα μαζί της για να δουλέψω μαζί της. Είχα άδολη και ειλικρινή αγάπη. 

-Τελικά, μια γυναίκα πώς χτίζει τον μύθο της;

Μαρινέλλα:  Δεν έχω ιδέα πώς χτίστηκε ο μύθος, όπως αναφέρεις. Πάντοτε ήμουν ειλικρινής με τον εαυτό μου, έντιμη, δεν πάτησα ποτέ κανέναν, ούτε μυρμήγκι για να ανέβω. Πήγαινε το ποτάμι, έβλεπα το τούνελ, πάντοτε έκανα στο πλάι για να περάσουν αυτοί που έτρεχαν και συνέχιζα. Ξέρεις πόσοι πέρασαν από δίπλα μου; Πολλοί, αλλά φύγανε. Εγώ σταθερά. Στην περίπτωσή μου ισχύει το «κάποτε η χελώνα θα περάσει τον λαγό». Θα αποχωρήσω χωρίς να μου πει κάποιος «φύγε». Αυτή είναι η μαγκιά. Θα κάτσω στο σπίτι και δεν θα με ενδιαφέρει. Δεν θα κλαψουρίσω αν φύγω από το τραγούδι. Εχω τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου και είμαι μια χαρά. Οι επιλογές μου είναι ό,τι πιο σημαντικό. Πρέπει στη ζωή μας να κάνουμε επιλογές. Δεν με διέταξαν ποτέ, ούτε τόλμησαν, ακόμη κι όταν ήμουν κοριτσάκι. Τον εαυτό μου τον κατευθύνω εγώ και κανένας άλλος. Είμαι χρόνια επαγγελματίας, αλλά εξακολουθώ να έχω φρικτό ερασιτεχνισμό μέσα μου. Ειδάλλως θα ήμουν σε μια καρέκλα και θα έδινα εντολές. Δεν έχω πάρει λεφτά στα χέρια μου. Ενώ είμαι επαγγελματίας, εκτός σκηνής είμαι «πέσε, πίτα, να σε φάω». Στα οικονομικά είμαι ερασιτέχνης... 

-Είστε δύο δυναμικές γυναίκες, επαγγελματίες και χειρίζεστε μόνες σας την καριέρα σας. Εχετε κοινά και στην προσωπική σας ζωή; 

Νατάσα: Ναι, θα έλεγα ότι μοιάζουμε ακόμη και στην προσωπική μας ζωή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε μια παράλληλη πορεία, για παράδειγμα, και οι δυο μας μεγαλώσαμε τα παιδιά μας μόνες μας. 
-Μου έκανε εντύπωση η δήλωσή σας ότι θα θέλατε να παντρευτείτε ξανά. Γιατί μέχρι πέρυσι δεν το σκεφτόσασταν;
Νατάσα: Κανείς δεν τη θέλει τη μοναξιά, κι αν ακυρώνεις πράγματα, όπως έναν ενδεχόμενο γάμο ή ένα παιδί, είναι σαν να έχεις μεγαλώσει πολύ. Δεν τελειώνουν αυτά. Ο έρωτας είναι το πιο όμορφο πράγμα. 

-Θεωρείτε ότι έχετε επενδύσει πιο πολλά στη δουλειά σας παρά στην προσωπική σας ζωή;

Νατάσα: Τη ζωή μου την έχω επενδύσει στον κόσμο και όχι στον έρωτα. Ο έρωτας υπάρχει παράλληλα. Ξέρω ότι η μοναξιά δεν είναι ωραίο πράγμα και μέσα μου θα ήθελα να βρω τον άνθρωπό μου. Εχω μεγαλώσει σε δεμένη οικογένεια. Το προσπάθησα δύο φορές, δεν το πέτυχα, και αυτό είναι κάτι που μου χρεώνω ως προσωπική αποτυχία. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να το προσπαθήσω ξανά. Ισως δεν προσπάθησα αρκετά. Ψάχνω μια σχέση που να κρατήσει τη μαγεία της για πάντα. Μόλις τη βρω, θα σας ενημερώσω... 

-Τι έχετε κρατήσει από τη συναναστροφή σας με τη Μαρινέλλα;

Νατάσα: Βλέπω, ακούω και μαθαίνω. Η Μαρινέλλα είναι τρομερή επαγγελματίας και την ξεχωρίζω για την απλότητα και την υπευθυνότητά της. Εγώ λέω «αν δεν γίνει κάτι σήμερα, θα γίνει αύριο». Η Μαρινέλλα λέει «σήμερα». Είναι επαγγελματίας.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου